Steg för att hitta det bästa elbolaget

För många är det inte förvånande att det nu är en bra tid för att söka rätt på ett elavtal som ger lägre månadskostnader. Däremot finns det några enkla steg att följa för att kunna vara mer säker på att få ett lägre elpris.

 

Med små enkla medel är det möjligt att säkra ett lägre elpris för sig. Exakt hur man ska bestämma sig i olika val beror allra främst på var man bor, men det finns olika punkter att fokusera på. Sen är det en individuell fråga med vilka punkter man anser väga tyngst.

 

Med elavtal tillkommer olika kostnader, förutom kWh (kilowatt) priset, som man också bör titta på. Om det går åt mycket el i ditt hushåll är det ännu viktigare att kontrollera hur högt påslaget är, eftersom detta baseras på hur många kWh som förbrukas. Vilka andra avgifter som tillkommer beror på elbolaget, men informationen gällande dessa ska alltid vara tydlig för konsumenterna.

 

Jämför enligt din utgångspunkt

Ett smidigt sätt att hitta bästa elbolaget för ditt hushåll är att jämföra elavtalen och även om man önskar det billigaste alternativet finns det andra faktorer som kan vara avgörande för just dig. Till exempel om du föredrar att fokusera på elbolag som kan leverera så kallad grön energi.

 

Det blir allt mer vanligt bland konsumenterna att titta på hur man kan bidra till att agera på ett mildare sätt gentemot miljön. Vilka lösningar det finns som inte ställer för höga miljökrav. Då kan man söka efter märkning med Bra Miljöval, för att finna el som produceras från till exempel vindkraftverk, vattenkraft eller biobränsle. Och grön el behöver inte alltid innebära att man får högre månadskostnader.

 

Olika elbolag erbjuder även grön el från olika källor, oftast är det vindkraft, vattenkraft eller solenergi som gäller. 

Titta på helheten

Med många elbolag finns både fördelar och nackdelar, beroende på hur man resonerar, och i det långa loppet får man se till helheten. Periodvis erbjuder en del elbolag rabatter eller kampanjpriser, som kan vara till en stor fördel. Hur fördelaktigt dessa kan vara för en beror även på hur villkoren kommer se ut efter att den specifika rabatten eller kampanjen tagits bort.

 

Undet tiden man gör jämförelser är det även bra att titta på omdömen från andra kunder, nya som gamla kunder. Hur pålitliga elbolagen är med sina elavtal. Om de exempelvis kan leverera så billig el som de till en början lovade sina kunder. Eller om det finns särskilda rekommendationer baserat på om man bor i villa eller lägenhet. Du vill ju finna det alternativ som är det bästa efter dina kriterier, vilket bland annat kan bero på din boendeform och ditt geografiska läge.