Flytande vindkraft testas utanför Gran Canaria

Tillverkningen av fundamentet är planerad att starta i juni 2025. Därefter väntas installationen ske under det första kvartalet 2026. Driftsättning av vindkraftverket är planerad till det andra kvartalet samma år. Bild: Esteyco
Tillverkningen av fundamentet är planerad att starta i juni 2025. Därefter väntas installationen ske under det första kvartalet 2026. Driftsättning av vindkraftverket är planerad till det andra kvartalet samma år. Bild: Esteyco

Japanska elbolaget J-POWER har anslutit sig till WHEEL-projektet, ett demonstrationsprojekt för flytande havsbaserad vindkraft utanför Gran Canaria. Projektet leds av det spanska företaget Esteyco.

Målet är att bygga och testa ett flytande vindkraftverk med en effekt på 6,17 megawatt. Vindkraftverket ska monteras på en flytande grundkonstruktion som utvecklats inom projektet – WHEEL – vilket är en teknik som kombinerar egenskaper från olika typer av fundamentlösningar för vindkraft till havs.

Kombinerar två beprövade tekniker

WHEEL-konstruktionen förenar fördelarna med två typer av flytande fundament: pråmtypen och sparbojen.

Pråmtypen är en flatbottnad flytstruktur som håller sig stabil genom att ha en stor kontaktyta mot vattenytan. Den är särskilt lämpad för grundare vattenområden.

Sparbojen, å andra sidan, är en lång och cylindrisk struktur som sträcker sig djupt ner under vattenytan. Genom sin låga tyngdpunkt förblir konstruktionen stabil även i kraftig vågrörelse, vilket minskar känsligheten för väder och vind.

Medan flera olika typer av flytande fundament är under utveckling världen över, är WHEEL främst tillverkat av betong, till skillnad från många konkurrenter som använder stål. Enligt projektgruppen innebär detta flera möjliga fördelar.

Bland dessa nämns lägre tillverkningskostnader, minskade koldioxidutsläpp under produktionen och möjligheten att involvera lokala företag i större utsträckning, då betongkonstruktioner är enklare att tillverka på plats.

Ska ge erfarenhet för framtida projekt

Genom sin medverkan i projektet hoppas J-POWER kunna bygga upp kunskap kring tillverkning, montering, installation och drift av flytande havsbaserad vindkraft. Denna erfarenhet ska sedan användas i bolagets framtida projekt, både i Japan och internationellt.

– Vi ser detta som en viktig del i utvecklingen av vår strategi för flytande vindkraft, säger företrädare för J-POWER.

Källa: Electric Power Development Co. (J-POWER)