Terrys resa från gasmontör till vindkrafttekniker

Foto: Terry Williams YH-akademin

Terry Williams har alltid varit intresserad av vindkraftverk och förnybar energi. Nyligen bestämde han sig för att utbilda sig till elnätsspecialist inom vindkraftteknik. Nu jobbar han som vindkrafttekniker hos Vestas.

Terry är 46 år, ursprungligen från Storbritannien och flyttade till Sverige 2016. På sin fritid umgås han helst med familjen eller kör motorcykel.

– Miljön och framtiden för mina barn är mycket viktig för mig. Jag har alltid haft ett intresse för förnybar energi, särskilt vindkraft. Jag minns en resa till Skottland när jag var ung, och vi stannade vid en vindturbin. Det var första gången jag såg en på riktigt, och jag tyckte att den var fascinerande, säger Terry.

Kombinera tekniska färdigheter med en meningsfull bransch I Storbritannien arbetade Terry som gasmontör, men när han flyttade till Sverige och insåg att gas inte var lika vanligt, började han jobba inom byggsektorn.

– Jag saknade de tekniska utmaningarna från mitt tidigare jobb, som att felsöka och reparera problem. Under resor i arbetet märkte jag ofta vindkraftparker i området och blev intresserad av möjligheten att arbeta med det, berättar Terry.

Vindkraftsbranschen har stor efterfrågan på utbildad arbetskraft, och en YH-utbildning inom området leder ofta direkt till jobb, enligt Svensk Vindenergi. Förutom att vara en växande yrkessektor erbjuder en karriär inom vindkraft variation i arbetet och utvecklingsmöjligheter – och vackra vyer.

”Ett spännande yrke med många utvecklingsmöjligheter” Idag jobbar Terry som oplanerad servicetekniker, vilket innebär att han felsöker, reparerar trasiga turbiner och utför uppgraderingar.

– En typisk dag kan innebära att hämta eller returnera defekta delar till lagret innan du åker till vindparken. Ibland tillbringar du hela dagen i en turbin eller besöker 2 till 3 turbiner. Vi jobbar i team om 2, vilket bygger en bra relation med din kollega och ökar säkerheten, säger Terry.

För Terry har karriärbytet till vindkrafttekniker varit ett mycket bra beslut.

– Det är ett spännande yrke med många möjligheter till kompetensutveckling. Att veta att du spelar en viktig roll i övergången till en grönare energimiljö känns fantastiskt, och utsikterna är inte heller dåliga. Jag jobbar med tekniker i olika åldrar, vilket visar att det aldrig är för sent att byta karriär, avslutar Terry.