Italien planerar havsbaserat grönt kraftverk på 540 megawatt med flytande vindturbiner

Corigliano offshoreenergipark kommer att byggas i Tarantobukten och ha 28 flytande vindkraftverk och solpaneler som räcker för en kapacitet på 540 megawatt Bild: SolarDuck

I ett banbrytande försök att förena två av framtidens energiteknologier, planeras ett havsbaserat kraftverk utanför Italiens kust som kombinerar sol och vind för att leverera en enorm mängd grön energi. Projektet, som är ett samarbete mellan den nederländsk-norska pionjären SolarDuck, den italienska utvecklaren New Developments och Green Arrow Capital, siktar på att etablera ett 540 megawatt stort anläggning i Tarantobukten utanför Kalabrien.

Denna ambitiösa anläggning, Corigliano-projektet, hoppas vara i drift senast 2028 och planerar att kombinera 120 megawatt av SolarDucks flytande solpaneler med 28 flytande vindturbiner för att tillföra ytterligare 420 megawatt. Projektets solenergidel förväntas producera omkring 160 gigawattimmar per år.

Flytande solenergi till havs representerar ett stort kliv framåt i ambitionerna för en sektor som redan utforskar utplaceringar i Nordsjön och Asien. SolarDuck satte en ny standard för sektorn 2022 med planer på en 5 megawatt stor demonstrator utanför Nederländernas kust.

Solpaneler och vindkraft

Kombinationen av havsbaserad vind och flytande solenergi ses som en potentiellt avgörande tillägg till paletten av energiproduktionstekniker till havs, i ett försök att replikera de komplementära egenskaperna hos turbiner och solpaneler som driver utvecklingen av hybridprojekt på land.

Utmaningarna med att installera solenergi till havs är dock betydligt större än de mer gynnsamma förhållandena på sjöar, reservoarer och inre vattenvägar där merparten av världens installerade kapacitet för flytande solenergi finns.

Specifika svårigheter

En rapport från 2022 för Netherlands Enterprise Agency RVO belyser "betydande tekniska hinder" för havsbaserad solenergi, inklusive förorening och nedbrytning av paneler samt specifika problem med nätintegration.

SolarDucks VD Koen Burgers förklarar:

- Med nuvarande drivkraft tror vi att detta är ett unikt tillfälle för industrin för förnybar havsbaserad energi att bidra till att forma en gynnsam regleringsram och underlätta skalningen av flytande solenergi till havs. Detta är inte bara viktigt för Italien utan även för andra länder i Medelhavet.

Corigliano-projektet befinner sig för närvarande i det italienska tillståndsförfarandet, tillsammans med en rad stora projekt för flytande vindkraft som siktar på att placeras utanför nationens kuster.

Källa: SolarDuck