Möjligt förvärv av Gamesa kan bli en drivkraft för kinesisk expansion utanför Kina

Flera asiatiska företagsgrupper har uttryckt intresse för att köpa hela eller delar av vindkraftverkstillverkaren Siemens Gamesa Renewable Energy SA, rapporterade den spanska tidningen Expansion med hänvisning till internationella finansiella källor. Siemens äger 67,07 procent av Siemens Gamesa. Foto: Siemens

Om ett kinesiskt företag övertar Siemens Gamesa kan det vara en accelerator för kineserna att fortsätta med expansionen utanför Kina, enligt chefen för aktieforskning vid danska Sydbank.

Om den tyska industrigiganten Siemens säljer sin vindkraftkoncern Siemens Gamesa till ett kinesiskt företag kan det på sikt innebära en konkurrensutsatt utmaning för den danska vindkraftjätten Vestas.

Detta bedömer Jacob Pedersen, chef för aktieforskning vid Sydbank.

- Det råder ingen tvekan om att om en kinesisk övertagande av Siemens Gamesa blir en accelerator för kineserna att börja lyckas utanför Kina och kan göra kineserna betydligt starkare utanför Kina, så kan det bli en konkurrensutmaning. 

- Det är Siemens Gamesa redan idag, men det kan mycket väl bli större om det är med kinesisk teknik, säger Jacob Pedersen till Ritzau Finans.

Den spanska tidningen Expansion skrev på måndagen med hänvisning till källor med kunskap om ärendet att Siemens har kontaktats av flera asiatiska företag som vill höra om den tyska industrigiganten kommer att sälja Siemens Gamesa.

Bland intressenterna är enligt källorna kinesiska Shanghai Electric och japanska Mitsubishi, som nyligen har gått med på att sälja sin hälft av MHI Vestas Offshore till Vestas.

Det påpekas dock att kontakten är i ett mycket tidigt skede och att det återstå att se om Siemens är villiga att sälja.

Enligt Bloomberg äger Siemens 67,07 procent. av Siemens Gamesa.

Även om kinesiska aktörer säljer vindkraftverk på världsmarknaden är de inte så mycket i förhållande till hur stark kineserna är på hemmamarknaden, säger Jacob Pedersen.

- Det här handlar om asiatiska players som har varit bra i Kina i många år, men som inte har kunnat slå igenom i resten av världen, som kan försöka ta tillfället i akt och köpa sig en genväg till en position på världsmarknaden, säger han.

Chefen för aktieforskning betonar dock att man måste vara försiktig så att man inte överskattar hur allvarligt detta kan vara för Vestas.

Vestas-aktierna ökar med 1,2 procent den 7 december och aktien kostar således 1226,50 DKK.