Mikroskopiska vindsnurror som mobilladdare

Foto: University of Texas at Arlington.

De är inte större än 1,8 millimeter i diameter där de är som bredast. På ett riskorn skulle 10 sådana få plats. Det handlar mikroskopiskt små vindsnurror som utvecklats av två uppfinnare och som börjat tillverkas av det taiwanesiska företaget WinMEMS.

Hundratals sådana minivindkraftverk skulle rymmas i en mobiltelefon. Genom att vifta med mobiltelefonen i luften får man vindkraftverken att börja snurra och generera el. Och så laddas batteriet upp igen. Befinner man sig utomhus räcker det att hålla upp mobilen mot vinden en blåsig dag eller sträcka ut mobilen genom fönstret. En funktion som säkert skulle glädja många då mobilbatterier laddar ur så snabbt.

Halvledarföretaget WinMEMS nappade på uppfinnarnas minst sagt originella idé och har tagit fram en prototyp av vindsnurrorna. De har sedan slutit ett avtal med University of Texas i Arlington, som fått de immateriella rättigheterna och ansökt om ett provisoriskt patent. Företaget har åtagit sig att undersöka möjligheterna till kommersialisering av tekniken.

Tekniken har än så länge bara testats i labb med lyckat resultat. Vindsnurrorna har visat sig klara starka artificiella vindar utan materialslitage tack var en skyddande nickellegering. En svaghet med MEMS-tekniker är annars att materialen lätt bryts ned när de utsätts för påfrestningar.

– Med nickellegeringen har vi inte samma problem. De är mycket, mycket slitstarka, säger J.-C Chiao, en av uppfinnarna.