Kräver krissamtal om vindkraften

Henrik Montgomery/TT: Det ser allt mörkare ut för vindkraftsbranschen. Arkivbild.

Jag är väldigt orolig. Regeringen verkar stå mer eller mindre handfallen, säger Rickard Nordin, energipolitisk talesperson (C).

Han ser en risk för att svenska vindkraftsföretag "förblöder" och går i konkurs, på grund av de låga ersättningsnivåerna och de svårigheter att hitta finansiering som de kan leda till.

Det är klart att bankerna inte kommer låna ut några mer pengar om vi inte har något stabilt system, säger Nordin.

"Måste agera nu"

Rickard Nordin uppmanar nu regeringen att kalla partierna bakom överenskommelsen – förutom regeringspartierna S och MP allianspartierna M, C och KD – till samtal.

Vi är ju fem partier som står bakom energiöverenskommelsen och elcertifikaten är en väsentlig del av det. Om regeringen menar allvar med hundra procent förnybart, som vi ju faktiskt är överens om, då måste vi agera nu, säger han.

Energiminister Ibrahim Baylan (S) ser dock ingen anledning till extra möten, utöver de vanliga kontakterna mellan partierna:

Vi träffas regelbundet och ganska tätt, och det är alltid fritt fram för varje parti att lägga fram vilka frågor man vill diskutera. Jag för även däremellan dialog med de partier som står bakom överenskommelsen, säger han.

Diskussioner pågår även med Norge, som Sverige sedan 2012 delar elcertifikatmarknad med.

Min ambition är att lägga fram en proposition till riksdagen om elcertifikatsystemet under våren, säger Baylan.

Oroas över läget

Energiministern "har förståelse för att man känner sig pressade" inom vindkraftsbranschen. Men han påpekar att samtidigt som priset på elcertifikat har fallit så har elpriserna stigit jämfört med de två föregående åren.

TT: Hur ser du på risken för att vindkraftsbolag går i konkurs?

Jag har ingen anledning att spekulera om sådant. Men det är en del av en marknadsekonomi, att det finns företagsrisker. Det vi har jobbat med väldigt intensivt – och, tror jag, också lyckats med – det är att försöka minska den politiska risken, säger Baylan.

Christian Holtz, energiexpert på teknikkonsulten Sweco, ser dock dystert på framtidsutsikterna för vindkraftsbranschen, efter de senaste månadernas dramatiska nedgång i elcertifikatpriset.

Jag skulle inte bli förvånad om vi får se flera vindkraftsbolag gå i konkurs den närmsta framtiden, säger han till Dagens Industri.

Även banker som Nordea och Swedbank, som har lånat ut stora belopp till vindkraftsbranschen, oroas över läget och uppmanar politikerna att agera. Totalt har omkring 90 miljarder kronor investerats i utbyggnaden av vindkraft i Sverige, enligt DI.