Dags för börsbolagen att bekänna färg

Först ut bland storbolagen är bland andra krisdrabbade Ericsson, storbanken Nordea och pappers- och hygienkoncernen SCA, som presenterar sina delårsrapporter för fjärde kvartalet på torsdag. Sedan kommer rapporterna i en strid ström. På fredag är det Atlas Copcos och Telias tur.

För ett år sedan var det många som hade problem. Det var väldigt nervöst på börsen. Nu är det betydligt muntrare stämning och det berör väl alla i någon utsträckning, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, om det generella stämningsläget bland börsbolagen.

Synen på framtiden

Han får medhåll av Martin Guri, chefsanalytiker på Nordea:

Det går relativt bra för börsbolagen. Det är ingen konjunkturell motvind någonstans i världen jämfört med för ett eller två år sedan. Det är ingen motvind eller förändringar i vardagen i Sverige varken när det gäller konsumtion, inflation, valutor eller räntepolitik nu.

Bolagens förväntningar på det innevarande året är det som, enligt dem, är det mest intressanta att lyssna på när bolagen presenterar sina delårsrapporter. Exempelvis orderingången och vd-kommentarerna kan ge en hint om framtiden. SEB tror överlag på mer positiva kommentarer och orderingångssiffror.

En sektor att hålla ett extra öga på är den konjunkturkänsliga cykliska industrin med bolag som SSAB, Boliden och Sandvik. En återhämtning i råvaru- och oljepriser gav industrin en skjuts under förra året.

Där är det verkligen viktigt att de levererar relativt bra siffror för att försvara den kursuppgång som redan har varit, säger Esbjörn Lundevall.

Politiska händelser

När det gäller de stora politiska samtalsämnena, som Storbritanniens utträde ur EU och USA:s nytillträdda president Donald Trump, väntas inga besked om hur det kan tänkas påverka bolagen. Trots att exempelvis bolag som Skanska och Volvo skulle kunna gynnas av förväntade infrastruktursatsningar i USA, enligt Martin Guri.

Vi har redan frågat om det och vi vet att de kommer att svara att det är för tidigt att uttala sig. Bolagen brukar vara kloka och inte säga så mycket om det, att inte dra upp förhoppningar som de får äta upp sen, säger han.

Men en prognos eller utblick för kalenderåret kan man nog räkna med.

Vilka bolag som kan tänkas överraska antingen positivt eller negativt är analytikerna försiktiga att uttala sig om. När det gäller Ericsson som det var stor dramatik kring under förra året med ytterligare nedskärningar, vd-byte och vinstvarning väntas inga större nyheter. En sänkning av utdelningen till aktieägarna är väntad. Sedan återstår frågan om den nya vd:n Börje Ekholm kommer att presentera några "städåtgärder".

Det är tradition att den tillträdande vd:n städar ur lite. Men jag tror inte att han har hunnit det faktiskt och jag tror inte styrelsen har hunnit ta något nytt strategiskt beslut, säger Martin Guri.