28 kraftverk planeras i finländska Övermark

Vindkraftverk från Prokon. Foto: Prokonat

Vindkraftföretaget Prokon presenterade nyligen sina vindkraftsplaner i Övermark.

Nyligen fick markägare och andra berörda instanser i Finland ge synpunkter och anmärkningar på projektet, vars fullskaliga alternativ innehåller 28 stycken 3 megawatts vindkraftverk på Hedet och Björkliden i Övermark. Prokons representanter lovade ta hänsyn deras åsikter till exempel när det gäller byggnationen av vindkraftverk och deras placering i området.

Prokons affärsidé går ut på att samla in pengar också från mycket små inversterare och erbjuda höga räntor. Samtidigt skriver den tyska tidningen Der Spiegel att Prokon inte har byggt ett enda kraftverk i Tyskland på två år då man enligt planen förra året borde ha byggt 24 nya kraftverk.

Förra året räckte inte heller bolagets intäkter till att betala räntorna till investerarna och bolaget tvingades använda dolda reserver för flera tiotals miljoner euro. Prokon vill nu öka sin finansiering från privata investerare med ytterligare tio miljarder euro.

I en intervju med den tyska tidningen Die Welt försvarade den verkställande direktören finansieringsmodellen, men blev så upprörd enligt tidningen över medias rapportering om Prokon, att bolaget inte längre kommer att ge kommentarer till massmedia. Analytiker varnar nu investerarna för riskerna.

Prokon är en av Vasaföretaget The Switchs kunder, men The Switchs verkställande direktör sade till finländska dagstidningen, Vasabladet, att de inte är oroliga utan litar på att Prokon håller det man har lovat. The Switch ska leverera komponenter till Prokons vindturbiner för 100 miljoner euro.