Elpriset spränger fyrakronorsvallen

Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT: Dyr gas och kallare väder lyfter elpriset ordentligt. Arkivbild.

Elpriset skenar. Det gör även gaspriserna på kontinenten, vilket smittar av sig till Sydsverige. Det är så det oftast hänger ihop numera, speciellt när det blåser mindre och vindkraften därmed avtar.

Gaspriserna fortsätter upp, 5-6 procent bara i dag. Och sen blåser det extremt lite både i Tyskland och i Norden, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på elhandelsbolaget Bixia.

Kraftfullt rekord

På tisdag kommer en kilowattimme (kWh) från Mälardalen och neråt att i snitt över dygnet kosta 4:25 kronor, skyhögt över måndagens pris på drygt tre kronor per kWh, som redan det var nytt rekord. Enskilda tisdagstimmar kommer priset ligga på över sex kronor, enligt prissättningen på elbörsen Nordpool, som alltså bestäms utifrån ett auktionsförfarande dagen före.

I Norrland, de två nordligaste elprisområdena, ligger priset runt mer beskedliga 60 öre/kWh.

Förutom allmänt kallare väder som bidrar till en ökar elanvändning, och mindre blåst, är en avgörande orsak alltså det kraftigt stigande gaspriset på kontinenten.

På den nederländska gasbörsen har priset på nytt stigit ordentligt senaste veckorna och på måndagen kostade gas, med leverans i januari, 146 euro/MWh, inte långt ifrån den tidigare tillfälliga högstanoteringen i oktober på 155 euro.

Rysk gas, fransk kärnkraft

Mindre leveranser från Ryssland är en viktig orsak, men också det faktum att fransk kärnkraft har en del problem med produktionen för närvarande, men en del oplanerade stopp, vilket ökar efterfrågan på fossila bränslen, enligt Johan Sigvardsson.

De långsiktiga väderprognoserna, fyra veckor framåt, pekar på fortsatt kallare väder än normalt med högre förbrukning som följd, även om elanvändningen över jul- och nyårshelgerna normalt gör att elanvändningen går ner något.

Utsikterna för resten av vintern pekar tydligt på att det blir en dyr elperiod. Prissättningen på terminsmarknaden visar på ett elpris i Sydsverige, elområde 4, på runt 2:50 kronor/kWh och runt två kronor i elområde 3, det vill säga Stockholmsregionen, Svealand och norra Götaland. I Norrland bidrar närheten till vattenkraften att priserna inte alls når de nivåerna.