Iberdrola höjer ribban till 95 gigawatt senast år 2030

Nu förlängs koncernens måttband till 2030: Fram till dess kommer Iberdrola att investera flera miljarder euro som kommer att användas i stor skala för ytterligare expansion av den gröna tekniken, varav 95 gigawatt installeras i slutet av decenniet. Foto: Iberdola

- År 2030 måste mer än en biljon investeras i energiförsörjning, rapporterar det spanska energiföretaget efter år då avyttringen av Siemens Gamesa borgade för framsteg i slutändan.

Med Iberdrola är det lätt att gå vilse i framtiden. Bara tre månader efter det att det spanska energiföretaget tillkännagav sina planer på att investera två siffriga miljardsummor (euro) fram till 2025 och en fördubbling av kapaciteten för förnybar energi till 60 gigawatt, i samband med senaste tillkännagivandet om årsredovisningen 2020, sätts nu ytterligare snurr i den framtida karusellen.

För att kunna sätta det i sammanhang är det ungefär hälften av världens förnybara energikapacitet 2020, enligt en IEA-rapport i november 2020.

Förra året tillkom 2,9 gigawatt till den gröna portföljen, vilket beror på nästan en fördubbling av solkraftmängden till 1,9 gigawatt från 1 gigawatt i slutet av 2019. Dessutom nästan 1,7 gigawatt landvind och 294 megawatt havsbaserad vind, ett område där energiförsörjaren East Anglia One var helt ansluten.

Denna expansion är dock inte enda källan till att vinsten ökade med 4,2 procent till 3,6 miljarder euro. Expansionen beror i större utsträckning på motsatsen av gröna investeringar, samtidigt som avyttringen av ägarandelen i Siemens Gamesa har gett en engångsinkomst på 485 miljoner Euro. Således sker vinstökningen också på en topplinje, som minskar ganska markant med 9 procent. till 33,1 miljarder Euro.

Även om avyttringen av Siemens Gamesa ägde rum efter år av friktion mellan turbintillverkarens största aktieägare, Siemens, och det spanska energiföretaget, är ingenting som berör framtiden.

Detta tydliggjordes senast när Siemens Gamesa valdes som den föredragna leverantören för expansionen av East Anglia-komplexet med 3,1 gigawatt, ett projekt där Iberdrola siktar på att vinna tillstånd fram till 2030.

Dessutom pågår för närvarande en utvidgning av den franska havsbaserade vindkraftsparken Saint-Brieuc, för vilken Siemens Gamesa också kommer att leverera 496 megawatt.

Senare i framtiden kommer det spanska energibolaget i stor utsträckning också att uppnå sina aggressiva mål för investeringar och expansion. I Japan har företaget köpt hälften av Macquaries projektföretag Acacia, i Sverige köpte det in i Svea Vinds projektportfölj på 9 gigawatt, där processen initialt startade på Utposten 2-projektet, medan denna nyligen fick majoriteten av DP Energys irländska havsbaserade vindprojekt.

Dessutom köptes hälften av Sea Wind, som syftar till att utveckla 7,3 gigawatt i Polen, i samarbete med Total. Syftet är att bjuda in det danska anbudet för Thor.