CIP deltar i australiensiskt vätgasprojekt på 5 gigawatt

Bilden visat naturgasledningen mellan australiensiska städerna Dampier och Bunbury vid platsen för huvudledningsventilen nummer 7 nära Dampier. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: Dampier Bunbury Pipeline

CIP planerar flera stora projekt med hjälp av grönt vätgas från sol- och landbaserad vindkraft i västra Australien.  Syftet är att förse Japan och Sydkorea med grönt vätgas från och med 2028.

Copenhagen Infrastructure Partners riktar fokus på Australien. Den danska infrastrukturfonden, som också håller på att utveckla landets potentiellt första havsbaserade vindkraftspark, inleder ett partnerskap med Hydrogen Renewables Australia för Murchison-projektet.

Ett projekt med ambitioner att bygga 5 gigawatt vind- och solenergi på land, som kommer att användas i produktionen av grönt vätgas, som till stor del kommer att exporteras till Japan och Sydkorea.

- Vi tror att Murchison representerar den bästa totala vind- och solresursen i Australien, och projektet kompletterar vår nuvarande verksamhet i Australien, säger CIP-partner Michael Hannibal.

Murchison-projektet ligger norr om hamnstaden Kalbarri i delstaten Västra Australien. Den västra delen av Australien, med sin kombination av låg befolkningstäthet och goda resurser för i synnerhet solenergi men också vindkraft, genomgår en verklig vätgasboom med flera planerade gigawatt-tunga projekt. Detta inkluderar också det asiatiska navet för förnybar energi (AREH) på upp till 20 gigawatt, som bl.a. Vestas deltar i.