Ørsted tror inte på en stor energiö senast 2030

Så här såg danska statliga Energinets skiss på en energiö vid Dogger Bank ut när den presenterades 2017. Illustration: Energinet

Energiföretaget Ørsted kommer att ha en kabelanslutning till Polen som ingår i erbjudandet om att lansera en energiö på Bornholm. Ett komplex på 10 megawatt i Nordsjön, kommer däremot att vara för komplex utmaning på bara tio år, säger direktören.

Ursprungligen var det tänkt att Bornholm skulle bli en av två danska energiöar med enorma vindkraftsparker som ska göra grön el till Danmarks nya exportvara. 

Bornholm ska innan 2030 förvandlas till en energiö uppkopplad till havsbaserade vindkraftsparker som ska ge 2 gigawatt el. Samtidigt ska en konstgjord energiö byggas i Nordsjön och som på sikt ska ge minst 10 gigawatt vindkraftsel.

Nyligen presenterade den Danmarks regeringen de första delarna av den nya klimatplanen som bland annat ska göra grön el till en dansk exportvara. Kllimatplanens första steg omfattar även CO2-fångst, effektivare energianvändning, grön värme, mer återanvändning och en omställning i samarbete med näringslivet är andra punkter i klimatplanen.