Ørsted tror på godkännande i USA 

Ørsteds nya toppchef, Mads Nipper, som i början av 2021 tog över rodret för den danska energigiganten var optimistisk vid presentationen av senaste årsredovisningen. Foto: Grundfos 

Ørsteds nye VD, Mads Nipper, förväntar sig upptining av den nuvarande stillastående amerikanska marknaden.  

Det finns större optimism nu än tidigare hos vindparksbyggaren Ørsted för de förväntade myndighetsgodkännandena på den amerikanska marknaden. 

- Det är ett område där det har varit viss stagnation och vi har också varit ärliga om att det går långsamt, men vi har fått några indikationer på att nu börjar processerna, säger Mads Nipper till Ritzau Finans. 

Detta beror delvis på positiva signaler från Joe Biden-administrationen, där US Department of Ocean Energy Management (BOEM) fått nya chefer efter presidentbyte. 

- Därför ser vi positiva tecken. Det räcker inte än att komma med uppdaterade planer, men vi är mer optimistiska idag än för några månader sedan, säger Mads Nipper. 

Med Ørsteds presentation den 12 januari av ett antal preliminära finansiella siffror  togs en stor del av spänningen i onsdagens årsredovisning ut ur ekvationen i förväg. 

Även intäkterna från verksamheten visade sig vara cirka 100 miljoner DKK högre än tidigare meddelats med en EBITDA på 18,1 i de slutliga siffrorna. 

- Det har varit ett otroligt bra år, som vi är mycket nöjda med. Vi överträffade våra egna förväntningar i fråga om det finansiella resultatet. Men minst lika viktigt var att det var ett år då vi, mitt i pandemin, hade full fart på vår operativa och strategiska agenda. Vi är i full gång med att driva och bygga vidare våra parker, säger Ørsteds VD om året som helhet.