Sannolikhetsprognoser för vindkraftsindustrin

SMHI har meddelat att om man skulle kombinera flera väderprognoser med varandra kan detta resultera i att man kan bilda sig en uppfattning av hur sannolikt det är att en viss väderutveckling kommer att inträffa. Detta ligger till grund för sannolikhetsprognoser, något som nu utvecklas för vindkraftsindustrin.

En sannolikhetsprognos ska alltså inte bara ge en förutsägelse över kommande väderutveckling, utan också ett mått på hur trolig denna väderutveckling är.

Metoden ska också funka åt andra hållet, det vill säga om de olika prognoserna i ensemblen däremot visar en större spridning i väderutveckling, är det också mer osäkert vilket väder det kommer att bli framöver. På så sätt kan en ensemble också ge ett mått på osäkerheten i väderprognosen.

– Med sannolikhetsprognosen har vindkraftsindustrin bättre underlag för sin produktionsplanering. Vädret och att kunna förutsäga nedisningsförhållanden på vindkraftverk är avgörande faktorer för hur mycket energi ett vindkraftverk kan producera. Att kunna ge vindkraftsproducenterna en sannolikhetsbedömning för väderprognosen har ett stort mervärde, säger Esbjörn Olsson i ett pressmeddelande.

Den senaste utvecklingen presenterades på konferensen Winterwind i början av februari, något som ni också kan läsa mer om i vår bilaga Winterwind 2016.