Umeå Energi tar hem vindenergin till Umeåregionen

Foto: Scott Wilcoxson

Fem vindkraftverk i Håcksta utanför Hudiksvall säljs. Samtidigt investerar Umeå Energi på Granberget utanför Robertsfors och sätter upp ytterligare tre vindkraftverk där. – Vi vill gynna vår region med arbetstillfällen, det är huvudskälet till den här omfördelningen av vår vindkraftssatsning säger Göran Ernstson, vd och koncernchef vid Umeå Energi.

Det står nu klart att en tysk aktör köper de fem verken utanför Hudiksvall, som Umeå Energi drivit sedan de byggdes 2008.

– Genom att koncentrera våra anläggningar till Umeåregionen skapar vi ett naturligt serviceområde som är enkelt att nå och sköta av våra egna vindkraftstekniker, säger Göran Ernstson.

– Vi har nyligen fått klart med att tre nya vindkraftverk kan byggas upp på Granberget under våren 2013. Dessa tre är modernare och effektivare än de gamla, så de nya tre kommer att producera en större mängd förnybar el än de fem som finns i Håcksta klarar, säger Göran Ernstson.

Förutom anläggningen i Håcksta äger Umeå Energi en vindkraftspark i Hörnefors utanför Umeå, där elva vindkraftverk snurrar. I dag äger koncernen även ett vindkraftverk på Granberget i Robertsfors samt ett i Holmsund.

– Vi tror på vindkraften som en energikälla för framtiden, även om utbyggnadstakten för närvarande mattats av på grund av låga elpriser, säger Göran Ernstson. Umeå Energi jobbar ständigt med den offensiva satsningen att hela koncernen ska vara klimatneutral år 2018. I det arbetet är utbyggnaden av vindkraft en viktig del.