Stora Förnybarhetspriset 2012 till Tesla Motors

Foto: Tesla

Elbilsproducenten Tesla Motors är vinnare av Stora Förnybarhetspriset 2012. Priset delades ut på Svensk Vindenergis konferens, Vind – Förnybar framtid och pristagaren körde elbil ända fram till scenen.

– Teslas mål är att påskynda världens övergång till elektrisk mobilitet med ett komplett utbud av elbilar och vi är mycket stolta över att få Stora Förnybarhetspriset, säger Esben Pedersen, försäljnings- och marknadsdirektör för Tesla Nordic, som åkte in i kongresshallen, i en Tesla Roadster, för att ta emot priset.

Stora Förnybarhetspriset delades ut av it- och energiminister Anna-Karin Hatt, och motiveringen lyder: Tesla Motors står för en mycket liten del av världens biltillverkning, men ingen annan tillverkare har på samma sätt gjort omställningen av transportsektorns energianvändning så attraktiv. Tesla tar också ett ansvar utöver det vanliga, genom att se till att deras elbilar kan snabbladdas med förnybar el. Tesla är en förebild för företag och entreprenörer världen över – Tesla har visat vägen.

Stora Förnybarhetspriset instiftades 2011, med syfte att lyfta fram förebilder inom näringslivet med insikt om behovet av att använda förnybar el och näringslivets viktiga roll i denna omställning. Ikea var första pristagaren och följs nu av Tesla Motors.

– Tesla har gjort det attraktivt att välja elbilar, de tar ansvar för hur bilarna laddas och med sin nya Model S blir avgasfri bilism intressant för fler kundgrupper. Det inspirerar långt utanför bilmarknaden, säger Annika Helker Lundström, vd för Svensk Vindenergi.

Priset i återvunnet glas har formgivits av återvinningskonstnären Jonas Torstensson och ska få betraktaren att associera till vind i kombination med sol och vatten.