Norges näst största vindpark redo att byggas

Foto: Chauncey Davis

40 vindkraftverk ska byggas i Båtsfjord i Norge, skriver Finnmarken. Finnmarken kraft har kämpat i över ett år för att få tillstånd för att få bygga och nu har Norges regering givit företaget licens för att få bygga. Vindkraftparken blir Norges näst största, med en kapacitet på 120 megawatt. Norges idag största vindkraftpark är Smøla i Tröndelag, som har en kapacitet på 150 megawatt.

- Detta är en miljardprojekt. Här är liv och rörelse under en lång byggtid. Varor och tjänster ska levereras, och vi kommer att se till att allt görs i stora mått av lokala företag, säger Morten Andersen, från Linken næringshage, en organisation som hjälper näringsutvecklingen i Båtsfjord, till Finnmarken.

Anläggningsfasen förväntas sysselsätta 50 anställda. Under operativ fas kommer antalet anställda ligga runt 10 - 15 personer.

- Sammanlagt innebär detta projekt fantastiska dominoeffekter över hela kommunen. Idag har vi fiske som huvudindustri. I framtiden kan vi kalla oss ett kraftpaket. Detta ger oss fler ben att stå på, och det är mycket bra, säger borgmästare Geir Knutsen, till Finnmarken.