Uppsalabaserat vindkraftföretag etablerar sig i Österbybruk

Foto: Vertical Wind

Ett Uppsalabaserat vindkraftföretag etablerar sig i Österbybruk. Företaget har utvecklat en generator för vertikala vindkraftverk, skriver unt.se.

Anledningen till etableringen är att ett Polskt företag fått upp ögonen generatorn och därför har man avknoppat ett vindkraftsföretag från Uppsala universitet.

– De vill utveckla den kommersiella tekniken, och vi blir underleverantörer om de lyckas. Det hade varit kul att själva utveckla klart den i Sverige, men det är magert med investeringspengar här, säger Hans Bernhoff, vd för företaget Vertical wind och professor på avdelningen för elektricitetslära på Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet.

Redan för sex år sedan byggdes en prototyp för ett helt vertikalt vindkraftverk, men då kunde man bara bygga ett enda eftersom det saknades tillräckligt med investeringspengar för fler. Men nu får företaget som utvecklat generatorn uppbackning av SKB Näringslivsutveckling som går i borgen för projektet genom en bankgaranti.

– Vi bedömer att det finns stor potential nere i Europa. Tyskland har bestämt sig för att lägga ner kärnkraften, och söker alla alternativa energikällor som finns, säger Jörgen Lönnies, affärsutvecklare på SKB Näringslivsutveckling.

Produktionen av generatorn kommer att ske i Österbybruk där det samtidigt skapas 5–6 arbetstillfällen.