Alstom levererar till Finland

Foto: Alstom

Alstom har tecknat ett nytt avtal med Vartinoja 1 Ky om att leverera vindkraftpark som ska förläggas i Siikajoki, norra Finland. Totala värdet av leveransen är 35 miljoner euro och omfattar konstruktion, tillverkning, leverans och driftsättning av 9 ECO 122 vindkraftverk av 2,7 MW modell, anpassade för medelstora och små vindkraftsparker. Tillsammans kommer de att generera en maximal kapacitet på 24 megawatt. I kontraktet ingår även 12 års drift och underhållstjänster.

Vindkraftverken för Vartinoja kommer att utrustas med Cold Climate Version för att anpassas till finska vinterförhållanden. Navhöjden är 119 meter. Konstruktionen har utvecklats av det finska bolaget Keski-Suomen Betonirakenne Oy med Alstoms stöd för integration.

Anläggningsarbetet vid Vartinoja startade under våren 2014 och konstruktion av vindkraftverken, som kommer att byggas i Alstoms tillverkningsverkstäder i Spanien, startar under våren 2015. Vindkraftparken beräknas vara i drift under hösten 2015.

Underhållstjänster och åtgärder för Vartinoja kommer att utföras av Alstoms enhet i Finland. Alstom Finland driver redan underhåll av Muukko 21 MW vindkraftpark med 7 ECO110 vindkraftverk som levererades av Alstom och är drift sedan sommaren 2013.

I Muukko vindkraftpark genomför Alstom, TuuliMuukko, TuuliSaimaa och Villmanstrands tekniska universitet (LUT) också ett exklusivt avtal om forskning och utvecklingsarbete för att fördjupa förståelsen för hur vindkraftverk svarar i arktiska klimatförhållanden. Syftet är att ytterligare förbättra turbinverksamhet, resultat och tillförlitlighet. Forskningsgrupperna kommer också att studera tillämpningen av avancerade issensorer.

– Alstom är glada att kunna bidra till CO2-fri energiproduktion i Finland genom att leverera vindkraftverken för Vartinoja vindkraftpark, säger Markus Alholm, vd påAlstom, Finland. Med detta projekt stärker vi vår strategi att vara en stark lokal aktör inom vindkraft. Det samarbetsavtal inom forskning och utveckling med LUT och TuuliSaimaa att utveckla teknik för vindkraftverk i  kalla klimatförhållanden pågår, och med våra lokala ingenjörspartners har vi möjlighet att bygga vidare på ett övertygande erbjudande för den nordiska marknaden.

Juha Tuominen, VD på Vartinoja 1 ky säger:

– Vi är glada för fortsatt samarbete med Alstom. Alstom valdes som turbinleverantör för Vartinoja vindkraftpark med anledning av de goda erfarenheter vi har från TuuliMuukko vindkraftverk samt för de tekniska egenskaperna hos den valda turbintypen.