Wpd tvekar till vindkraftpark Storgrundet

Foto: Lina Bertling

Nu vacklar företaget Wpd i sin mångmiljardsatsning på en havsbaserad vindkraftpark vid Storgrundet utanför Söderhamn, skriver sverigesradio.se.

Det tyska vindkraftsföretaget Wpd skulle enligt de ursprungliga planerna redan påbörjat byggandet av den havsbaserade vindkraftparken utanför Storgrundet i Söderhamn.

Provborrningar har utförts i området utanför ön Storjungfrun för de 70 planerade snurrorna.

Enligt Hans Ohlsson, projektledare på Wpd, är det flera orsaker som gjort att projektet gått i stå. Bland annat att Energimarknadsmyndigheten har så pass mycket att göra att de inte hunnit bevilja de tillstånd som krävs. En annan är osäkerhet kring ekonomi.

– Vi har koll på utgifterna, men har svårt att räkna på intäkter eftersom staten inte beslutat hur den långsiktiga energilösningen ska se ut efter år 2020, säger Hans Ohlsson.

Att Wpd vacklar i sin satsning är ett hårt slag för Söderhamns kommun som har ambitioner att vara länets vindkraftsnav. Lägg därtill att det regionala projektet Södra Norrlands Vindkraftscentrum lagts ned och att vindkraftsutbildningen på Cfl fått nej till att utbilda en ny kull.