Svenska Cresto vinner pris för fallskydd

Foto: Cresto

Den svenska tillverkaren av personligt fallskydd, Cresto, utklassar hundratals andra internationella produkter när företaget tilldelas prestigefyllda designpriset ”Red Dot Award: Product Design 2014”. Utnämningen är en globalt tung kvalitetsstämpel för förstklassig design. I årets Red Dot tävlade fler än någonsin förr om den eftertraktade utmärkelsen.

Red Dot är världens största designtävling. Utnämningen kallas även designernas Nobelpris. I år deltog drygt 1 860 företag, designers och arkitekter från 54 länder med sammanlagt 4 815 bidrag. Den internationella juryn bestående av 40 namnkunniga internationella designers, utsåg Crestos nya räddningsutrustning som bästa produktdesign i kategorin ”Safety technology”.

Formstark livräddare På Crestos huvudkontor i Halmstad arbetar fyra personer med produktutveckling och totalt 26 personer inklusive försäljning, administration och produktion. Ambitionen är att regelbundet lansera innovativa och användarvänliga produkter. Utvecklingsavdelningen har lagt ner ett gediget arbete under flera år för att ta fram en räddningsutrustning som är så enkel och säker som möjligt att använda. ResQ DD, där DD står för Direct Drive, är en helt ny teknik med ett rep runt en axel som verkar direkt tillsammans med en broms, och därmed klarar högre höjder och vikter än någon annan konkurerande utrustning på den globala marknaden. Dessutom överträffar produkten rådande EN-standard.

–  Vi är ett litet team i Halmstad som har arbetat med produktutvecklingen för att ta fram en ny innovativ räddningsutrustning. Denna typ av produkt ska kunna användas av personer i skarpt läge när det är kris och liv står på spel. För att erbjuda maximal säkerhet så har vi fokuserat på att utveckla en utrustning som är extremt säker samtidigt som den är enkel att använda. Vi har också lagt stort fokus på designen och konceptet med support och utbildning tillsammans med denna nya produkt. Det är oerhört hedrande att vi blir uppmärksammade internationellt för vårt arbete, säger Patrik Malterling, VD på Cresto.

Red Dot-utmärkelsen delas ut i Tyskland den 7 juli på operahuset Aalto-Theatre i Essens. Under sommaren finns Guides, Zeklers och Crestos produkter representerad på en specialutställning i Red Dots designmuseum tillsammans med övriga prisbelönade produkter. De vinnande bidragen flyttas därefter till en permanent utställning som pågår under ett år. Utställningen är världens största utställning av samtida design.