Expanderande vingar kan lösa problem med isbildning

Foto: Torbjörn Bergkvist

Projektkursen Sustainable Living, är en del av civilingenjörsprogrammen maskinteknik och hållbar energiteknik vid Luleå Tekniska Universitet. I år bjöd studenterna på några spännande nyheter, bland annat expanderande vingar för vindkraft i kallt klimat, skriver ltu.se.

Under årets kurs fanns ett projekt som handlade om att effektivisera vindkraftverk i kallt klimat. Ett problem för vindkraft i kallt klimat är att det bildas is på vingarna. Idag tas isen bort genom att vindturbinen stoppas och vingarna värms upp på el. Det resulterar i att upp till 10 procent av den producerade elektriciteten används för avisning.

– Vår lösning innebär att en gummiprofil byggs in i vingen och blåses upp med tryckluft. Det gör att isen kan sprängas bort, vilket är mer energieffektivt och minimerar driftstopp. Det som återstår för att kunna ta lösningen i produktion är att hitta ett UV-resistent gummi, det kan möjligen också fungera med ett kompositmaterial, säger projektledaren Jakob Nömm, student på civilingenjör hållbar energiteknik.