Gratis att ladda elbilen i polska Szczecin

Szczecins borgmästare Michal Przepiera meddelade nyligen att det är nu helt kostnadsfritt för alla invånare i att ladda sina elbilar i stadens snabbladdare. Foto Markku Björkman

Szczecin i Polen öppnade nyligen tre av stadens första laddstationer på offentlig plats. Parallellt köpte kommunen in elbilar för resor i tjänsten. Investeringarna betraktas som det första elbilsfrämjande initiativet i Szczecin och i polska Västpommern.

De tre offentliga laddstationerna, som är snabbladdare av typ GARO QC-45, köptes till staden Szczecin av ZDiTM (motsvarande den kommunala väg- och transportförvaltningen). Laddstationerna som hittills är de enda publika laddstationerna i staden har installerats på offentliga platser, bl a vid stadshuset på Felczaka gatan, en av de mest kända adresserna i Szczecin. Samtidigt har ZDiTM köpt in elbilar av modell Nissan Leaf och Nissan e-NV200 åt medarbetarna i kommunen.

- Elbilsmarknaden i Polen är definitivt i en uppstartsfas. Med mindre än 2500 elbilar i hela landet finns det mycket att göra på "to-do-listan" för att uppmuntra marknadsutvecklingen, säger Krzysztof Zamożny, försäljningschef för GARO Ladd i Polen.

GARO är i det här projektet underleverantör till ENEA Serwis, som är en av Polens aktörer ledande inom EPC (kraftledning inom alla spänningsnivåer). Den offentliga upphandlingen i Szczecin vanns av ENEA Serwis som tillsammans med GARO Polen fick bästa totalpoäng när det gällde ZDiTMs avgörande kriterier: tekniska parametrar, leveranstid och totalpris för projektet.