Tio procent av alla stoppade elprodukter har litiumjonbatterier

Överhettat litiumjonbatteri. Foto: Open Photo, kredit: Daniel Ssteger

Hoverboards och powerbanks är de produktgrupper med litiumjonbatterier där flest får marknadsförbud i Sverige. Totalt svarar dessa produkter för cirka 10 procent av alla stoppade elprodukter.

– Rätt hanterat är litiumjonbatterier relativt säkra, men det finns risker, säger Martin Gustafsson, inspektör marknadskontroll på Elsäkerhetsverket, i ett pressmeddelande. 

De senaste åren har litiumjonbatterier fullkomligt exploderat på marknaden, rapporterar Elsäkerhetsverket. Martin Gustafsson anser att litiumjonbatterier är relativt säkra om man hanterar dem rätt, men det finns risker vad gäller temperatur, laddning och fysiska skador. 

– Speciellt om du använder fel laddare med fel spänning kan det vara mycket farligt, säger Martin Gustafsson.

Det finns också undermåliga produkter på marknaden, men dessa försöker Elsäkerhetsverket få bort. Varje år köper man in och kollar cirka 350 produkter. Ungefär en tredjedel av dessa är så farliga att de beläggs med försäljningsskydd. 

– Det är skrämmande många produkter där det inte står vem som är tillverkare.
Cirka 10 procent av de borttagna produkterna har litiumjonbatterier. I topp ligger Hoverboards och Powerbanks. Och även om man ännu inte har förbjudit någon elcykel håller man ett särskilt vakande öga på dessa. 

– Här gäller det att ha riktig järnkoll på hur man laddar och hanterar dessa. 
Martin uppmanar alla att alltid vara noga med att läsa bruksanvisningen när man har köpt någon laddbar produkt