NKT lanserar världens mest kraftfulla kabelsystem

Högteknologisk produktion av HV kablar inleds vid NKT Cables nyöppnade fabrik i Köln. Foto: NKT Cables

Danska NKT Cables har genom lanseringen av koncernens nya megakabel skrivit sig in i rekordböckerna. Enligt NKT:s VD kommer det nya kabelsystemet befästa företagets position på en ytterst lovande marknad.

NKT Cables nyöppnade fabrik i Köln, Tyskland producerar högspännings- och ubåtkablar enligt principen "Flow2customer". De är speciella tekniska innovationer, som har integrerats i fabriken för att göra produktionen så effektiv som möjligt.

Under de senaste 16 åren har NKT Cables gjort företagsförvärv i Sverige, Tyskland, Australien och Kina. 1960 införde NKT Cables de första projekten för återvinning av kabelskrot. 1993 lanserade företaget världens första blyfria kabel. 2009 invigde NKT den första havsbaserade vindkraftsparken på tyskt vatten i Östersjön.

Blekinge Läns Tidning rapporterade i början av 2017 att NKT Cables nya kabelutläggningsfartyg äntligen är på plats i Karlskrona vid hamnen i Verkö. Fartyget är 140 meter långt och 30 meter brett och har en däckareal på 1 600 kvadratmeter. Det kommer huvudsakligen att ha en skandinavisk och brittisk besättning som är på 44 man men plats för ytterligare ett sextiotal.

För två år sedan beställdes fartyget av det norska varvet Kleven Verft i Ulsteinvik och det kostar drygt en miljard norska kronor.