Vestas omorganiserar teknologi och drift när långvarig COO lämnar

Vestas anläggning i Österild. Foto: Vestas

Vindkraftjätten Vestas kommer att slå samman sina teknik-, tillverknings- och upphandlingsavdelningar till en enda enhet under den nuvarande teknikchefen Anders Nielsen. Omorganisationen innebär att den långvarige driftchefen Tommy Rahbek Nielsen lämnar företaget. Den nya enheten, Technology and Operations, ska bilda grunden för ett enhetligt industriellt system inom Vestas.

- Genom att skapa en samlad organisation för teknik och drift kan vi säkerställa leveranser och genomförande, säger Anders Nielsen.

Dominans på den amerikanska marknaden

Vestas och General Electric (GE) har konsoliderat sin dominans på den amerikanska marknaden för landbaserad vindkraft, vilket underströks av Pattern Energys rekordstora avtal för deras 3,5 GW SunZia-projekt. Projektet, som är det största vindkraftsprojektet utanför Kina, kommer att använda 674 GE-turbiner på 3,6 MW och 242 Vestas-turbiner på 1,1 GW.

- GE och Vestas kommer, åtminstone på landbaserad vindkraft, att fortsätta vara de största aktörerna, säger Samantha Woodworth, senior forskningsanalytiker för Nordamerikansk vindkraft på analysföretaget Wood Mackenzie.

Ny USA-order

Vestas har fått en order på 84 MW för att förnya ett ej avslöjat vindprojekt i USA. Repowerordern består av 38 V110-2,2 MW turbiner.

Beställningarna inkluderar leverans, leverans och driftsättning av turbinerna, samt ett flerårigt serviceavtal för Active Output Management 5000 (AOM 5000), utformat för att säkerställa optimerad prestanda för tillgången.

Turbinleveransen börjar under tredje kvartalet 2025 med idrifttagning planerad till fjärde kvartalet 2025.

Analytiker menar att det kommer bli allt svårare för konkurrenter att bryta dominansen från dessa två giganter.

Källor: Vestas & Recharge