Experter: - Vindkraftsbranschen behöver ta en paus i tävlingen om de största turbinerna

GE presenterade nästa generations Haliade-X-turbin nyligen i ett investerarsamtal i mars i år, när Scott L. Strazik, VD för GE Vernova, sa att havsvindmarknaden var mottaglig för företagets Haliade-X-variant som har en kapacitet på mellan 17 megawatt och 18 megawatt. Företagets mest kraftfulla Haliade-X-turbin vid denna tidpunkt (bilden ) har en effekt på 14,7 megawatt. Foto: GE

Den danska vindkraftstillverkaren Vestas har nyligen meddelat att de kommer att bygga en fabrik i Polen för att tillverka offshore-turbinblad som är högre än Frihetsgudinnan. Detta är ett exempel på den intensiva konkurrensen mellan turbinmakarna att skapa allt kraftfullare maskiner.

Denna trend har drivits av vindkraftsutvecklare som eftersöker effektivare enheter för att minska kostnader. De första offshore-vindturbinerna hade en kapacitet på endast 0,5 megawatt, jämfört med de 15 megawatt som Vestas nya turbiner kommer att ha. Liknande utveckling har skett för landbaserade turbiner, även om deras kapacitet är mer begränsad.

Räddningsaktion

Denna storlekskrig har dock lett till problem med pålitlighet och ökade reparationsbehov, som framgår av Siemens Energys vinstvarning förra sommaren och deras efterföljande begäran om en €15 miljarder räddningsaktion från den tyska regeringen.

Experter påpekar nu att att ständigt öka storleken ger avtagande avkastning. Större komponenter kräver tunga investeringar i nya fabriker, fartyg, mer testning och designarbete, och forsknings- och utvecklingskostnader kan enkelt löpa upp i hundratals miljoner euro.

Tung belastning

Detta är en tung belastning för en bransch som återhämtar sig från en kraftig ökning av råvarupriser och andra leveranskedjekostnader sedan pandemin. Vestas fria kassaflöde var minus €874 miljoner under 2022, även om analytiker förutspår en återhämtning under 2023 till €791 miljoner.

- Vissa europeiska utvecklare har föreslagit en kapacitetstak för turbiner. En sådan begränsning skulle dock kunna innebära att Europa hamnar efter i innovation, understryker Ben Backwell från Global Wind Energy Council.

50 procent högre än väntat

Internationella konkurrenter som GE och Kinas Mingyang arbetar på maskiner i storleksordningen 18 MW. Siemens, vars största enhet har en kapacitet på 14 megawatt, planerar också en prototyp av vad de hävdar kommer att vara världens kraftfullaste vindturbin i Danmark, men har försäkrat att de endast kommer att besluta om kommersialisering av den större maskinen efter noggrann testning.

Under de kommande åren kommer de flesta europeiska utvecklare troligen att fokusera på att möta stark efterfrågan med befintliga enheter. Vestas fjärde kvartals orderintag på 7 gigawatt var 50 procent högre än förväntat enligt Jefferies.

Även om tävlingen om att bygga större inte är över, borde branschen vara klok och minska takten om den vill vara hållbar på lång sikt.

Källa: Reuters/ Financial Times