Årets kraftkvinna 2022 - Charlotte Bergqvist

Foto: Kraftkvinnorna

Priset delas varje år ut i syfte att lyfta förebilder i branschen och synliggöra kompetenta kvinnor för att locka fler till den. Enligt juryns motivering tilldelas Charlotte årets pris eftersom ”Oavsett om det har varit som grundare, vd, genom styrelseuppdrag eller som talare i de stora sammanhangen, har Charlotte alltid varit en förebild som fått människor och organisationer att växa och bidra till en hållbar, jämställd morgondag.”

- Vi kan som bransch inte fortsätta underprestera vad gäller lika möjligheter och könsbalans, kommenterar Charlotte. Jag känner mig otroligt hedrad och glad att få ta emot denna utmärkelse och kommer att använda uppmärksamheten för att attrahera den bästa kompetensen till vår bransch, rikta ljuset mot möjligheterna den erbjuder och utmana status quo. Inkludering är nyckeln om vi verkligen vill accelerera omställningen från fossilt till förnybart

– Vi är oerhört stolta över Charlottes utmärkelse som Årets kraftkvinna, säger Anders Lenborg, Cloudberrys vd. Hon är en sann inspiratör och har varit en tongivande ledare i branschen under många år. Hon lever som hon lär och har varit viktig för jämställdhetsbalansen också i Cloudberry och för rekryteringen av nya och vassa kollegor. 

– Vi står inför en oerhörd utmaning att kunna säkerställa tillräckligt stora mängder förnybar energi globalt. För att lyckas behöver vi som bransch både attrahera och behålla de främsta talangerna – av alla kön, tillägger Anders.

Varje år sedan 2016 utser organisationen Kraftkvinnorna Årets kraftkvinna. Priset har instiftats för att synliggöra och lyfta kompetenta kvinnor i energibranschen, för att locka fler till den och bredda rekryteringsbasen.