AMF investerar i svenska innovations- och tillväxtbolaget Polarium

Tomas Flodén, kapitalförvaltningschef AMF. Foto: AMF

AMF investerar 100 miljoner US dollar – motsvarande 955 miljoner kronor – i Polarium, vilket motsvarar runt 9 procent av aktierna i bolaget. Polarium är ett svenskt innovations- och tillväxtbolag som utvecklar och tillverkar avancerade lösningar för energilagring och energioptimering byggd på litiumjonteknik, för kunder inom bland annat kommersiella fastigheter, tillverknings- och telekomindustrin.

- Polarium är ett spännande svenskt innovationsbolag, som under sin korta historia gjort ett starkt avtryck och uppvisat en imponerande tillväxt. De har med sina smarta lösningar för energilagring och energioptimering stor potential att spela en växande roll i den globala energiomställningen, och därigenom bidra till en mer hållbar utveckling i världen. Detta ligger givetvis helt rätt i tiden, och är en viktig orsak till att vi tror att det här kommer att bli en bra investering för våra pensionssparare. Vi ser fram emot att vara med på Polariums fortsatta resa som långsiktiga och aktiva ägare, säger Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig AMF.

Polarium är ett privatägt svenskt bolag med huvudkontor i Stockholm som tillverkar smarta och modulära energilagringslösningar byggda på litiumjon-teknik. Företaget grundades 2015 och har mellan 2016 och 2021 haft en genomsnittlig årlig tillväxt på 150 procent. Polarium har implementerat över 350 000 installationer i mer än 70 länder på alla kontinenter och i alla klimatzoner - från ekvatorn till Arktis. 

- Sverige har många intressanta företag som ligger långt fram vad det gäller innovativa lösningar på klimatutmaningarna och omställningen till ett fossilfritt samhälle, vilket vi menar är viktiga framtidssektorer. AMF är med som långsiktig investerare och ägare i flera av dessa, vilket hittills varit bra för såväl AMFs sparares pensioner som för svensk industri och svenska arbetare. Att det dessutom kan bidra till att lösa klimatutmaningarna är givetvis extra bra, och vi välkomnar möjligheten att göra ännu en intressant investering med den inriktningen, säger Tomas Flodén, kapitalförvaltningschef AMF.