The Humble Co., OX2 och Soltech Energy får utmärkelse hållbar tillväxt

Foto: PxHere

Det innovativa munvårdsbolaget The Humble Co., vindkraftsbolaget OX2 och solenergikoncernen Soltech Energy är årets vinnare i Symbios – utmärkelsen som prisar Sveriges främsta bolag sett till hållbar tillväxt. I juryn för priset, som i år delas ut för första gången, finns bland andra Lucas Carlsén, vd för Hedvig, Haval van Drumpt, vd för Tre Sverige och Maria Håkansson, vd för Swedfund.

Den årliga utmärkelsen Symbios tilldelas tre svenska företag som kombinerar lönsamhet med hänsyn till såväl människor som planet och därmed visar att affärsnytta och hållbarhet kan samexistera på ett effektivt sätt. När priset nu delas ut för första gången står det klart att årets vinnare är The Humble Co., OX2 och Soltech Energy.

- Det känns otroligt roligt att kunna gratulera årets vinnare – dels till utmärkelsen, men kanske framför allt till att dessa bolag har hittat ett sätt att skapa tillväxt utan att kompromissa med sin omsorg för omvärlden, säger Jakob Birgersson, juryns ordförande och Managing Partner på managementkonsultbolaget Cupole.

Urvalsprocessen för Symbios vilar på ett gediget analysarbete som initialt omfattat drygt 1,5 miljoner svenska företag. Efter vidare gallring enligt modellen Triple Bottom Line har de vinnande bolagen beslutats av en välrenommerad jury bestående av Lucas Carlsén, vd för Hedvig, Haval van Drumpt, vd för Tre Sverige, Maria Håkansson, vd för Swedfund, Mattias Holmström, partner på Altor, Charlotte Bohman, ordförande för Hand in Hand samt juryns ordförande Jakob Birgersson.

- Med Symbios vill vi redan idag uppmärksamma och hylla de företag som kommer att forma morgondagen. Att tillsammans med så otroligt skarpa och erfarna personer få djupdyka i vad som utmärker dessa bolag har varit en både lärorik och inspirerande process. Jag vet att jag talar för hela juryn när jag säger att det här inte är helt enkla frågor, men det är just därför som dom också är så viktiga, säger Jakob Birgersson.

Bakom Symbios står det svenska managementkonsultbolaget Cupole som en symbol för företagets expertis på området. Med Symbios vill man belysa vikten av hållbart företagande och genom den årsvisa listan hylla de företag som har bevisat sig på området.

Juryns motiveringar

  • The Humble Co. Genom att bygga en tillväxtraket i bambu i stället för plast inspirerar The Humble Co. företag inom alla branscher till att titta närmare på hur hållbara materialval och affärsnytta kan gå hand i hand.
  • OX2 Som vinden i en turbin ser OX2 till att kuggarna för både affärsnytta och hållbarhet kan snurra i full hastighet – för att avskaffa samhällets beroende av olja.
  • Soltech Energy Genom att skapa hållbar lönsamhet i samtliga led visar Soltech Energy att hela värdekedjan räknas i arbetet med en av vår tids stora samhällsutmaningar.