BayWa r.e. sätter sin största vindbrukspark i Europa i drift

Foto: BayWa r.e.

BayWa r.e. har driftsatt Lyngsåsa vindbrukspark med en effekt på 94,6 MW. Sydsvenska Lyngsåsa är företagets största vindbrukspark i Europa och driftsättningen markerar ytterligare en milstolpe i Sveriges omställning till förnybar energi. 

Med 22 stycken Vestas V150-turbiner kommer vindbruksparken leverera el motsvarande 80 000 europeiska hushåll och samtidigt spara 93 000 ton i koldioxidutsläpp varje år. 

Håkan Wallin, VD för BayWa r.e. Nordic AB, säger: ”Vi är stolta över den nya vindbruksparken som är vår hittills största i Europa. Den kommer att bidra signifikant till den svenska energiomställningen. Vi utvecklade Lyngsåsa vindbrukspark under flera år av intensivt projektarbete, inklusive ett nytt tillståndsförfarande, och med det nya tillståndet i hand kunde vi slutföra hela processen med projektering, upphandling och uppförande. Tack vare en fantastisk laginsats under ansträngda omständigheter orsakade av coronapandemin levererar Lyngsåsa nu grön el till invånare i södra Sverige.”

2019 sålde BayWa r.e. vindprojektet Lyngsåsa till SUSI Partners som investerar i hållbar energiinfrastruktur och som säkrat ett långsiktigt elköpsavtal till fast pris (PPA) för projektet.

Driftsättningen av Lyngsåsa vindbrukspark följs upp av ytterligare ett stort vindbruksprojekt i södra Sverige: Furuby, med en effekt på 62 MW.

”Lyngsåsa vindbrukspark är ett stort projekt och ett viktigt bidrag för att nå den svenska regeringens mål om 100 procent förnybar elproduktion år 2040. Implementering och handel med produkter som Lyngsåsa och Furuby visar också på de gynnsamma investeringsmöjligheterna inom vindbruk” menar Lorenzo Palombi, Direktör Wind Projects EMEA hos BayWa r.e. 

Utvecklingen av vindkraft i Europa går framåt men för att vi ska nå klimatmålen måste regeringar och institutioner installera vindkraft tre gånger snabbare under det kommande decenniet.

Därför stärker BayWa r.e. sin ledande roll på den europeiska vindmarknaden. I juli meddelande företaget att man förvärvat det tyska vindkraftsbolaget NWind och dess portfölj med 700 MW och 60 vindprojekt. I maj säkrade BayWa r.e. en projektportfölj motsvarande 300 MW i Frankrike genom förvärvet av det franska vindkraftsbolaget French developer Enerpole.

Film första delen:

 

Film andra delen: