Skandinaviens största vindkraftpark med 72 havsbaserade vindkraftverk invigd

Bild: Vattenfall

Kronprins Frederik av Danmark och danska näringsministern Simon Kollerup har invigt Vattenfalls nya havsbaserade vindkraftpark Kriegers Flak. Detta är Skandinaviens största vindkraftpark och kommer att öka den danska vindkraftproduktionen med 16 procent.

Kriegers Flak är Danmarks och Skandinaviens största vindkraftpark med 72 havsbaserade vindkraftverk och en kapacitet motsvarande den årliga förbrukningen för ungefär 600 000 danska hushåll.

I dag invigde kronprins Frederik av Danmark och danska näringsministern Simon Kollerup den nya vindkraftparken.

– Dagens invigning för oss ännu ett steg närmare vårt mål att göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation. Kriegers Flak är ett gediget bidrag till den gröna omställningen och vi är därför mycket stolta över att vindkraftparken nu står klar att leverera fossilfri el till danska hem och företag, säger Anna Borg, Vattenfalls koncernchef.

Den nya havsbaserade vindkraftparken ligger i Östersjön, 15–40 kilometer utanför den danska kusten och är Vattenfalls senaste och hittills största aktiva havsbaserade vindkraftpark.

Danska folketinget fattade beslutet att bygga Kriegers Flak 2012. I maj 2020 installerade Vattenfall det första fundamentet, och i början av innevarande år sattes det första av 72 vindkraftverk på plats. Sedan dess har arbetet med att installera resterande kraftverk pågått kontinuerligt.

– Kriegers Flak har varit ett mycket lyckat projekt och trots att arbetet genomfördes mitt under brinnande pandemi kunde parken tas i drift tidigare än planerat. Det visar hur engagerade samhället, våra partners och Vattenfall är i att skapa en koldioxidneutral framtid. Det förstärker samtidigt vårt strategiska mål att med hjälp av förnybar elproduktion påskynda vår färd mot ett fossilfritt liv, säger Helene Biström, chef för affärsområde Vind på Vattenfall.

Invigningen befäster Vattenfalls position som Danmarks största leverantör av havsbaserad vindkraft. Vattenfall står nu för mer än hälften av landets installerade kapacitet. Utöver Kriegers Flak driver Vattenfall också i landet de havsbaserade vindkraftparkerna Horns Rev 1 (samägt) och Horns Rev 3 som invigdes 2019. Därtill befinner sig projektet Vesterhav Syd & Nord i den mogna utvecklingsfasen och planeras vara färdigt för drift i slutet av 2023.

Underhåll och service av Kriegers Flak kommer att hanteras från Klintholms hamn på Møn.