Analytiker: GE:s svårigheter ökar

General Electrics offshore-park. Foto: GE

GEs vinddivision påverkas negativt av såväl stagnerande intäkter och avtagande orderingång. Detsamma kommer att drabba Vestas, bedömer Jacob Pedersen, forskningschef på Sydbank.

Amerikanska industrikonglomeratet General Electrics avdelning för tillverkning av vindturbiner präglas fortfarande av en viss stabilitet när det gäller intäkter och orderingång, men det är tempot som har mojnat.

Detta är bedömningen från Sydbanks analys-chef och Vestas-analytiker, Jacob Pedersen, som dock i allmänhet är lite försiktig när han kommenterar General Electrics konton i förhållande till Vestas.

Han konstaterar att General Electrics vindkraftsverksamhet inte fungerar särskilt bra i förhållande till intäkterna.

- Försörjningskedjan har från början närmat sig brytpunkten, och sedan finns det covid-19-störningar på toppen. Så det är uppenbart att det måste ge några kostnader. Det kommer utan tvekan att gälla även för Vestas, förklarar Jacob Pedersen.

Enligt analytiker beror den dåliga vinstutvecklingen delvis på att företaget är på väg till offshore, men även andra projekt orsakar problem.

Den största faktorn för den släpande marknadsföringen anses dock vara leveranskedjans fyllda orderböcker. Man har inte varit tvungna att leverera i snabb takt.

- När företaget sedan har ett avbrott med koronakrisen, där många produktionsanläggningar har stängts, brister elastiken som redan var spänd till brottpunkten, förklarar Vestas-analytikern.

- Detta har konsekvensen att leverantörerna inte kan leverera det de behöver, och de måste spendera extra pengar för att göra det i tid. De kan skicka fakturan till vindkraftverkstillverkaren, som måste betala en del av den, säger Jacob Pedersen.

Enligt Vestas analytiker är det nya att det finns beställningar som har skjutits från andra kvartalet till tredje kvartalet på grund av corona-pandemin.

Vestas-aktien har minskade nyligen med  3,2 procent eller 805,40 i form av danska kronor.

Källa: Ritzaus