Magnus Hall avgår som vd för Vattenfall

Janerik Henriksson/TT: Vattenfalls vd Magnus Hall lämnar sitt uppdrag. Arkivbild.

Styrelsen kommer nu att starta rekryteringsprocessen efter en ny vd och koncernchef, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.

"Det har varit en otroligt inspirerande resa tillsammans med engagerade ledningskollegor och medarbetare som alla har jobbat hårt för att föra bolaget till den position där vi är nu. Vattenfall är en av pådrivarna mot en fossilfri energiframtid och jag kommer att vara starkt engagerad tills dess att en ersättare är på plats", skriver Magnus Hall i en kommentar.

Vattenfall redovisar samtidigt en förlust före skatt på 5 969 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 2 490 miljoner kronor under motsvarande kvartal i fjol.

Nettoomsättningen sjönk från 34,7 miljarder till 31,3 miljarder kronor.

Resultatet tyngs av en nedskrivning av värdet på tillgångar inom rörelsesegment värme och vind på totalt 10,6 miljarder kronor. Det underliggande rörelseresultatet blev en vinst på 2 792 miljoner kronor, ned från 3 622 miljoner kronor ett år tidigare.

"Utvecklingen på den nordiska elmarknaden har varit slagig med stora svängningar.

"Under det första halvåret var systempriset som högst runt 30 EUR/MWh men föll nyligen under 1 EUR/MWh – en historiskt låg nivå. Det förklaras främst av stora inflöden till vattenmagasinen och hög vindkraftsproduktion", skriver Magnus Hall.