Taiwan godkänner utvecklingsplan med fokus på grön energi

Landbaserad vindkraftspark Qingshui i Taiwan. Foto: Wikimedia, kredit: Maggie Chou

Taiwan godkände nyligen en fyraårig utvecklingsplan för att öka landets ekonomi och dess roll i den globala leveranskedjan, skriver nyhetsbyrån dpa.

Den nationella utvecklingsplanen för 2021-2024 har en ambition att uppnå en årlig ekonomisk tillväxt på upp till 3,4 procent. Samtidigt måste arbetslösheten minskas till 3,5 procent. och genomsnittsinkomsten höjs till 30 000 dollar år 2024.

Taiwans premiärminister Su Tseng-chang säger att planen är en "stark strategisk guide" för att uppnå regeringens mål och ytterligare ett steg mot att främja innovativa industrier och ett energiförvandlande program som redan har minskat Taiwans beroende av Kina och hjälpt ekonomin ur stagnation.

Utvecklingsplanen belyser sex kärnsektorer som kommer att bygga och stärka Taiwans ekonomiska påverkan och inkluderar informations- och digitala industrier, informationssäkerhet, hälsa och medicin, försvar, grön el och förnybar energi samt konsument- och strategiska material.

Särskilt kan fokus på grön el och förnybar energi vara goda nyheter för danska Ørsted.

I början av året godkändes Ørsted av de taiwanesiska myndigheterna att investera ytterligare i offshore vindprojekt i landet.

Det taiwanesiska halvledarföretaget TSMC har nyligen ingått ett långsiktigt kraftköpsavtal, vilket innebär att TSMC kommer att köpa all produktion från Ørsteds stora havsbaserade vindkraftpark Changhua 2b & 4 920 megawatt väster om Taiwan.