Elpriserna förväntas vara låga i sommar

pressbild: Kundkraft/Mynewsdesk

Maj månad har passerat och sommarvärmen har slagit till på många håll i landet den senaste veckan. Trots varmare temperaturer ligger stora mängder snö kvar i fjällvärlden då året bjudit på många snörekord. Elpriset ligger fortsatt på låga nivåer och snittpriset i elområde 3 var under maj ca 13 öre /kWh. Sommarens prognos pekar på rekordlåga elpriser under de kommande månaderna på grund av den kraftiga vårfloden som väntas skriver kundkraft i ett pressmeddelande.

Vädret under maj månad har till stor del varit kyligt när kall polär luft nådde ner över landet i flera omgångar. I söder har temperaturen i maj varit relativt normal, även om antalet frostnätter varit något fler än vanligt. I norr var hela månaden lite kyligare än normalt men med en varm avslutning på månaden som gjorde att sommaren ankom på många håll vilket bidrog till en kraftig vårflod, berättar Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Elpriset under maj
Trots en lite kyligare månad än normalt på många håll har elpriset fortsatt legat kvar på låga nivåer. I april rapporterades det lägsta elpriset på 5 år med ett snittpris på ca 10 öre/kWh, och även i maj har priset varit fortsatt lågt och landade på ca 13 öre/kWh i elområde 3. Historiskt sett har elpriset i maj varit omkring 30 öre /kWh de senaste 20 åren.

Anledningen till att priset fortsatt ligger på låga nivåer är den goda tillgången på vattenreservoarer i vattenkraften. Vårfloden har startat senare än normalt på grund av de kyligare temperaturerna men har redan nu bidragit till att vattenkraften kan leverera på god kapacitet. Vindkraften har däremot levererat sämre i maj jämfört med vintermånaderna, och detta drog upp priset en aning för elområde 3 och 4.

En annan faktor till de låga elpriserna är de fortsatt hårda restriktioner som råder på grund av Coronaviruset. Många företag håller fortsatt personalen arbetandes hemifrån vilket gör att elanvändningen sänks i samhället. Bränslepriserna är även fortsatt låga som i sin tur påverkar elpriset.

Sommarens prognos
Mycket talar för att elpriset kommer att ligga på rekordlåga nivåer under sommaren, kring 10 öre/kWh under sommarmånaderna juni, juli och augusti enligt Kundkrafts prognos. Den främsta anledningen till detta är den försenade vårfloden som väntas bli kraftig i och med de stora snömängder som finns kvar i fjällvärlden. En kraftig vårflod leder i sin tur till välfyllda vattenmagasin och bidrar till hög produktionskapacitet i vattenkraften som är en stor del av Sveriges energiproduktion.

Även vindkraften och den stora utbyggnad som skett under det senaste året kan komma att bidra till att elpriset fortsätter ligga lågt i sommar. Vindkraft som successivt ersätter delar av kärnkraftsproduktionen kan i bra väderförhållanden pressa elpriset ordentligt.

- Vad som styr prisutvecklingen framåt är framförallt väder och vind, men även råvarutillgångar. För sommaren ser det ut att bli riktigt billiga elpriser, men det är svårt att sia om hösten då situationen snabbt kan förändras, säger Kajsa Sundqvist på Kundkraft.