Flexibla kunder ett måste för framtidens energisystem

Nyligen gick Dagens industris (DI) konferens Framtidens elmarknad av stapeln. På plats fanns bland andra Per Langer, vd för Fortum Sverige och Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh.

Ulla Sandborgh inledde konferensen med att prata om de utmaningar och möjligheter som finns med att gå till ett förnybart energisystem 2040, skriver DI.

- Inte minst ska vi klara av vägen till förnybart 2040. Man ska vara medveten om att det var riktigt tajt under vissa timmar den här vintern. Ännu värre var det i Tyskland där man stundtals var nära en systemkollaps, sa Ulla Sandborgh.

Tyskland var även med när Per Langer hade sitt anförande, som har ersatt en fjärdedel av konsumtionen med förnybar energi.

- I en förnybar värld är det inte hur mycket energi man använder utan när. På julafton fick tyskarna betalt för att använda el, sa Per, som också berättade att man arbetar i Tyskland med att införa mer flexibel last i systemet.

- Utan flexibel last fungerar det inte. Den insikten är ett stort steg. Helt plötsligt går man från att prata om att minska användningen till att prata om att man måste använda mer men med flexibilitet. Det enda sättet att få aktiva kunder är att göra det lönsamt. Stöden måste gå till att vara flexibel snarare än förnybar. Det behövs inget stöd till vind eftersom det redan är det billigaste sättet att producera energi i Norden. Det har gått från att vara en klimat- till konkurrensfråga och det innebär att vi kan göra massor.