Tufft för lantbrukaren som satsat på vind

Per-Åke Persson och hans familj satte 9 miljoner kronor i gården i pant och satsade det på ett vindkraftverk utanför Höör, skriver ATL.

Men låga priser på el och elcertifikat ska ha orsakat en förlust på vindkraftssatsningen.  Dock ska turbinen på verket i skånska Snogeröd levererat över förväntan sedan start 2010.

- Första året var lysande, då hade vi nästan 1 miljon kronor i netto, berättar Per-Åke Persson.

Men ekonomin har blivit sämre med åren.

- I fjol gick vårt verk back med 550 000 kronor, säger Per-Åke Persson. Tanken med certifikaten när jag investerade var att de skulle fylla upp utrymmet så att vi nådde en något så när acceptabel lönsamhet. Första året var jag mer än nöjd men sedan har det inte gått ihop.

Christer Laurell, Bo Gunnarsson och Per-Åke Persson som tillsammans satsat på turbinen är besvikna på politikerna, som enligt dem inte ser till att systemet med elcertifikat ger det stöd till lönsamhetskalkylen av förnybar energi som de och deras rådgivare kalkylerade med, skriver ATL.

- Det är ett svek mot oss som har vågat satsa pengar i startskedet för att kunna dra det här lasset, säger Christer Laurell. I dag är det samlade elpriset runt 38 öre per kilowattimme. Det behövs en väsentligt högre nivå för lönsamhet.  Vi behöver 50 öre. Vi hade en ursprunglig budget på 4,2 miljoner i intäkter. Nu är den nere på 2,2 miljoner, det säger sig själv att det är ohållbart, säger Per-Åke Persson. Det krävs radikala åtgärder. Om detta inte kan lösas anser vi det meningslöst att hålla på i elbranschen. Viljan att vara uthållig har trots allt en gräns.