Egypten stöter på patrull

En oro växer sig större bland utvecklare och investerare i Egypten om hur landet hanterar deras första inmatningstariff, då fler frågor växer fram kring hur regeringen hanterar situationen, enligt Windpower Monthly.

Detta i kontrast till en ny rapport från Make Consulting som visar på positiva utvecklingstendenser för regionen.

Plötsliga ändringar i avtalet som erbjöds åt privata investerare i första omgången av programmet, skapar nu stor oro bland utvecklare, då företag som kvalificerade för programmet i januari 2015 hade redan då svårt att på så kort tid skaffa finansiering till oktober 2016.

Summan av kardemumman är att internationella banker var oroliga och ville inte investera med de risker som fanns, så utvecklare var tvungna att hitta finansiering från multilaterala utvecklingsbanker som International Finance Corporation (IFC) och European Bank for Reconstruction and Development (EBRD).

Nu visar det sig att bankerna ovan och dess kontrakt inte är inlösningsbara, vilket leder till att vissa investerare drar sig ur projekten.  

Spekulationer pågår även kring den första inmatningstariffen och huruvida den är för generös och kanske borde sänkas till den andra etappen av projektet.

Risken är att både utvecklare och investerare förlorar hoppet de en gång hade för energiprogrammet.