”Hexcrete” – ny turbinteknologi

Ingenjörer från universitetet i Iowa testar högre vindkraftstorn som är gjorda av prefabricerade betongelement – en ny teknik anpassad för högre vindkraftverk vid namn Hexcrete. Tanken är att möjliggöra högre torn som också är lätta att transportera och montera då högre torn ger tillgång till snabbare och stadigare vindar.

På universitetets laboratorium för Structural Engineering Research testade ett manövreringsorgan en 3,66 meter hög och 1,83 meter bred provsträcka med 45 359,23 kg (100 000 pounds) av kraft var 1,25:e sekund. Testsektionens två paneler och två kolumner flyttades väldigt lite, men rörelsen var synlig – särskilt de vajande långa ledningarna som är anslutna till 65 stycken stam- och förskjutningssensorer.

Dock anser Sri Sritharan, professor i civil-, bygg och miljöteknik på universitetet i Iowa och en medlem av College of Engineering Wind Energy Initiative, att tornet i tvärsnitt hade inga problem med att motstå belastningar enligt preliminär analys av den data som samlade in. Enligt Sritharan ska testerna ha varit framgångsrika och användning av prefabricerad betong för högre vindkraftverk ser positiv ut.

 Källa: www.sciencedaily.com