Investeringar ökar, men banker föredrar fossilt

Trots att de svenska bankerna ska ha investerat mer än vanligt i förnybar energi de senaste åren, satsar de ändå fortfarande mångdubbelt mer på fossil energi, enligt en ny rapport, skriver Sveriges Radio.

Jakob König, projektledare på Sveriges Konsumenter, tycker inte att bankerna har tagit sitt ansvar.

– Om inte de styr företagen och investeringarna i en hållbar riktning kommer inte företagen heller göra det. Bankerna har ju något slags ansvar och skuld i detta att det ser ut som det gör, säger han till Sveriges Radio.

Under åren 2009 till 2014 har bankerna i genomsnitt satsat sju gånger mer på fossilt än på förnybart bränsle. Men jämfört med femårsperioden innan har andelen förnybart ändå ökat från 7 till 12 procent, detta visar en rapport från nätverket Fair Finance Guide.

Handelsbanken pekas ut som bankernas värsting, då dem ska ha satsat 24 gånger mer på fossilt än på förnybart. Elisabet Jamal Bergström är hållbarhetschef på Handelsbanken fonder. Hon menar att deras utlåning som inte är offentlig till exempelvis vindkraft inte finns med i rapporten, skriver Sveriges Radio. Dock ska det finnas planer på att avstå med finansieringar i kol, då det ses som en möjlig finansiell risk.

Jakob König tycker att bankerna hittills har gjort fel saker.

– Det spelar marginell roll om man byter ut glödlamporna på kontoret till led-lampor. Det är bra men jämfört med investeringarnas påverkan på klimatet är det en droppe i havet, säger han till Sveriges Radio.