Nya designmetoder för havsbaserad vind

Dong Energy och ESG ska ha testat 28 stycken vindkraftverkssamlingar vid två olika havsbaserade platser som ska ha typiska liknande karaktärer som i Nordsjön, allt detta för att hitta nya designmetoder för vindkraftparker till havs. De första resultaten ska visa stora möjligheter till kostnadsbesparingar inom sektorn havsbaserad vindkraft.

PISA ska ha övervakat testerna för att validera och utvärdera en ny designmetod designad av den akademiska gruppen.

Testerna skedde i Cowden, England och i Dunkerque, Frankrike. Leran i Cowden och den täta sanden i Dunkirk ska representera typiska markförhållanden som finns i stora delar av Nordsjön. Eftersom båda platserna redan ska ha använts för att pröva pålar hade forskare redan tillgång till en enorm mängd data om jorden. Platser, eller högar, med tre olika diametrar testades, den största hade en diameter av två meter och ska vara en av de största som någonsin testats.

De 28 stycken pålarna ska ha levererats av företagen Bladt och DanSteel.

De tester som utförts ska ha varit mycket omfattande och använt olika precisionsinstrument. Huvudfokus var på den statiska monotona belastningen, men också sidobelastningen.

Testerna ska bland annat ha visat att de traditionella designmetoder som har används i jord som detta är mycket konservativa. Resultaten ska tyda på att kan det finnas möjligheter till besparingar som identifierats genom att minska mängden stål i fundamentet. Det ska alltså finnas en besparingspotential som ska bidra till att minska kostnaderna för el, nämnde Alastair Muir Wood, ledande geotekniker vid Dong Energy och teknisk chef för PISA-projektet, i ett uttalande.

Källa: www.sunwindenergy.com