Ny teknik ska förutspå när lager fallerar

Ingenjörer från University of Sheffield, Storbritannien, ska ha utvecklat en ny teknik för att förutsäga när lagren inuti vindkraftverk kommer att misslyckas. Detta ska i sin tur, som de flesta nya tekniker, kunna reducera kostnaderna för vindkraft, enligt tillverkarna.

Metoden, som utvecklades av doktoranden Wenqu Chen i maskinteknik, ska använda sig av ultraljudsvågor för att mäta belastningen som överförs via ett kullager i ett vindkraftverk. Belastningen på vindkraftverket ska registreras och sedan ska ingenjörer kunna förutse vindkraftverkets återstående livslängd.

Den nya metoden ska vara det enda sättet att direkt mäta den överförda lasten genom de rullande lagerkomponenterna, enligt Eurek Alert. Den använder sig av en specialbyggd sensor som är monterad i lagret för att mäta flygtiden och fastställa effekten. Denna sensor ska vara billigare och betydligt mindre än de sensorer som finns tillgängliga idag, vilket ska göra den lämplig för mindre turbiner. Det ska också kunna ge en bättre förutsägelse av vilken slags underhåll som behövs, vilket i sin tur ska spara pengar på service.