Ökad vindkraft i Sverige med Ockelbo i topp

Enligt Svensk Vindenergi ska antalet vindkraftverk som är i drift i Sverige ökat med 321 stycken år 2014. Mest vindkraft ska finnas i Ockelbo som toppar årets Vindkraftslista, där Svensk Vindenergi rankar samtliga Sveriges kommuner. Gotland kommer på en andraplats och Laholm kniper tredjeplatsen.

Detta framgår av ett pressmeddelande.

 

Vid årsskiftet ska det ha funnits vindkraft i 175 av Sveriges alla kommuner, medan resterande 115 kommuner inte har någon vindkraft alls (med elcertifikat eller ursprungsgarantier). Totalt fanns det 2 961 vindkraftverk i Sverige, enligt Svensk Vindenergi, vid utgången av 2014. Ockelbo toppar listan med Jädraås vindkraftspark.

 

– Sverige har bland de bästa förutsättningarna i Europa för att producera förnybar el. Under första halvåret 2015 levererade vindkraften tack vare goda vindar el motsvarande 12 procent av elanvändningen i Sverige. Vindkraften pressar elpriset för svenska konsumenter samtidigt som elexporten leder till minskade klimatutsläpp i våra grannländer, säger Charlotte Unger, vd Svensk Vindenergi, i ett pressmeddelande.

 

– Utifrån ett perspektiv om hållbar utveckling är det viktigt att nya vindkraftverk kan komma till i goda vindlägen. Om inte goda vindlägen kan utnyttjas krävs fler vindkraftverk vilket skapar större intrång och högre kostnader för företag och hushåll, säger Charlotte Unger, i ett pressmeddelande.

 

Svensk Vindenergis Vindkraftslista ska baseras på installerad effekt vindkraft i kommunerna. Faktorer som vindförhållanden, yta och befolkningstäthet avgör hur mycket vindkraft som kan byggas i en viss kommun, menar Svensk Vindenergi.

Om kommunerna skulle rangordnas utifrån deras vindkraft i relation till lands- och havsytan toppas listan av Malmö, med den havsbaserade vindkraftsparken vid Lillgrund, följt av Ockelbo och Laholm. Flest antal nya vindkraftverk byggdes 2014 i Bräcke, Piteå och Härjedalen.