Utbyggnad i Gävleborg saktar ner

Utbyggnaden av vindkraft i Gävleborg ska ha saktat ner. Istället råder nu en stillhet på vindkraftsområdet och hittills ska det bara vara Jädraås som kunnat dra nytta av vindkraftens effekter. På två år har 1,1 miljoner kronor kommit från vindkraftsparken i utkanten av byn. Byrådets ordförande Christer Lundquist är dock inte riktigt nöjd.

– Tyvärr har elpriserna varit rekordlåga under 2014. Det har påverkat våra inkomster negativt, konstaterar han till Sveriges Radio. Jag är inte besviken för vår egen del, men vi har kontakter med andra områden i länet där Jädraås har fått tjäna som exempel på hur exploateringen kan gå till. De får nu inte de pengar som en utbyggnad skulle ha kunnat ge.

Att intresset för utbyggnad av vindkraft har minskat kan bero på bland annat dessa saker enligt Sveriges radio: milda vintrar, full fart i kärnkraftverken och en rekordartad nyetablering av vindkraftverk som har både sänkt elpriset till historiskt låga nivåer och bromsat handeln med de elcertifikat som utgör grunden för stödsystemet för förnyelsebar elenergi.