Rotorblad av stål erhåller pris

Rotorblad som är gjorda av en stålplåt erhåller pris. Bladet är 1,0 millimeter tjockt och har integrerade vikta förstärkningar och pressas till sin slutliga form av en blandning av olja och vatten.

Marco Prohl från Fraunhofer-institutet för verktygsmaskiner och Forming Technology IWU har fått stålinnovationspriset i kategorin "Climate Protection with Steel". I forskningsprojektet HyBlade utvecklade han rotorblad gjorda av plåt i samarbete med forskare från universitetet i Bryssel.

Ceremonin hölls i Berlin den 9 juni. Tillsammans med forskare från Free University i Bryssel har forskarna lyckats på ett ekonomiskt sätt tillverka rotorblad för vindkraftverk från plåt för första gången.

Tillsammans med sina forskarkollegor vid Free University i Bryssel, utvecklade Prohl en aerodynamik samt en processkedja för tillverkning av rotorblad i stål. Bland annat använder sig processen av en teknik som redan används i biltillverkning: hydroformning. Forskarna infogar en förform i en form som har den slutliga formen. De pumpar sedan en återanvändbar vattenoljeblandning i det inre i rotorbladet och utsätter den sedan för ett tryck på upp till flera tusen bar. Bladet blir "uppblåst" och får sin slutliga form.

De nya bladen ska möjliggöra en miljövänligare återvinning men också skapa en mer ekonomisk bladtillverkning.

Källa: www.sunwindenergy.com