Ny design: vertikal axel på vindkraftverk

Ledande strukturella, flyg- och elingenjörer i Storbritannien har kommit fram med en ny vertikal axel till vindkraftverk, som de tror skulle kunna revolutionera globala landbaserade vindkraftparker som ska domineras av horisontell axeldesign.

Den mikrogenererande turbinen ska ha designats med småföretag, jordbruk och lokalsamhällen i åtanke. Konceptet byggdes utifrån problemet med att tackla utmattning, en aktuell fråga med HAWT:s (horizontal-axis wind turbines), vinden som kommer från alla håll skapar problem för lager och växellåda på grund av krav på tonhöjd.

Brittiska företaget 4Navitas Green Energy Solutions ska ha arbetat med Siemens och HMK i ett halvt år för att förfina konstruktionen av vindkraftverk. För bland annat motor, koppling och växellåda används ett integrerat drivsystem.

Buller har varit en aktuell fråga med landbaserade vindkraftverk och minskningen av buller innebär att turbinen kunde ligga i befolkade områden, nära skolor, sjukhus och även inom samhällen. I mikrogenererings termer är turbinen 37 meter lång, mindre än dess HAWT motsvarigheter och ska ta upp ett mycket mindre fotavtryck med inget behov av en stor betongfundament.

4N-55 VAWTs ska nu vara på väg in i serieproduktion, efter att ha genomgått omfattande tester. Företaget överväger också internationella licenser för sin världsomspännande tillverkning.

Källa: www.eandt.theiet.org