Avstånd från bostäder debatteras på Irland

Landstinget i Kildare på Irland ska debattera förslaget om att vindkraftverk inte får byggas inom ett avstånd om 1,7 kilometer från bostäder. Förslaget ska härstamma från nya riktlinjer som rör bland annat frågor om buller och ljusflimmer, från Miljödepartementet.

Det senaste bygget som ska debatteras och som möjligen kan bli påverkat av förslaget är en bygglovsansökan från Element Power till An Bord Pleanála, en styrelse som är ansvarig för prövning av överklaganden och vissa andra frågor enligt planering och utveckling. Ansökan gäller en vindkraftpark på omkring 47 vindkraftverk. Mer än 40 av dem är att vara placerad i Co Kildare, och resten i närheten i södra Co Meath.

Aktuella riktlinjer på 500 meter

Inför ett beslut från An Bord Pleanála om huruvida det bör finnas en muntlig förhandling om förslagen, väntas medlemmar i Kildare debattera ett förslag till ett avstånd av 10 gånger bladspetshöjden av vindkraftverk från bostäder.

Ett vindkraftverk med en bladspets höjd 169 skulle därmed åberopa ett avstånd om 1,69 kilometer. Den aktuella siffran för avstånd i utkast till riktlinjer som utfärdats under 2013 ska vara 500 meter.

Källa: www.irishtimes.com