Indiskt projekt kan ge bättre vindprognoser

Det kan bli möjligt för området Tamil Nadu, i staden Chennai i Indien, att kunna förutsäga vindkraft med hjälp av projekt av statenägda Tangedco och National Institute of Wind Energy. De första försöken kommer att äga rum i en vindkraftpark i Kayathar, Tirunelveli, där företaget och institutionen tillsammans ska försöka ta upp prognoser.

Att kunna prognostisera vindkraft ska hjälpa Tangedco att kunna utnyttja vindpotentialen till max och samtidigt minska förlusten på grund av en minskning av väderkvarnar i området.

Start i juni

Chennai-baserade institutet ska vara i samarbete med Spanien-baserade Vortex Technologies för att hjälpa prognostisera vindkraftverken om 62 megawatt, som är anslutna till en sammanslagning av omformarstationen i Kayathar. Pilotprojektet planeras att sätta igång nu till juni, och om det blir lyckat förväntas samma projekt tas vidare till andra vindkraftparker.

Mer precisa prognoser och schemaläggning

Projekten ska genomföras med ett minimum på 36 timmar i sträck, och ska få en exakthet i mätningarna på 70 till 80 procent. Energimätare kommer att installeras som skickar information till ett modem och en centraliserad server i Chennai. Genom att mäta vinden i realtid hoppas projektledarna att detta kommer möjliggöra mer precisa prognoser av vindkraften.

Vindprognoser ska kunna tillhandahållas från 15 minuter till en dag, två dagar och upp till sex dagar framåt.

Källa: www.deccanchronicle.com